1

1

27 Mayıs 2014 Salı

KEFİR NASIL YAPILIR?

İyi bir kefir yapmak için her şeyden önce mayasını elde etmeniz lazım.Bu mayayı aktarlardan bulabilirsiniz.Kefir eskiden Kafkasya Türklerinin kullandığı bir içecektir.Yoğurt kıvamında olur ve özellikle bağışıklık sistemi için yararlıdır.Kefir mayaları karnabahar şeklinde nohut ya da fındık büyüklüğünde oluyorlar.Ben oğluma hep kefirle mayaladığım yoğurdu yedirdim.Hem çok hafif hemde tatlı oluyor.Çocuklar asla hayır demiyor.Şimdi nasıl kefir yapılır bakalım:

İlk olarak kefir mayasını alıyoruz.Şunu baştan söyleyeyim mayalara kesinlikle el ve metal herhangi bir şey değmeyecek.Kullanacağımız malzemeler cam,plastik yada tahta olmalı.Bir kavanozun içerisine yağlı sütü dolduruyoruz.İçerisine elimi değmeden kefir mayalarını koyuyorum ve ağzını sıkıca kapatıyoruz.Daha sonra oda sıcaklığında ve ışık görmeyecek şekilde 24 ya da 48 saat mayalanmasını bekliyoruz.Eğer hava biraz sıcaksa daha çabuk mayalanıyor.Çok bekletirseniz tadı ekşi olmaya başlıyor.

Mayalandıktan sonra plastik bir süzgeçle süzerek mayaları kefirden ayırıyoruz.Süzgecin altına plastik bir kap koymayı unutmayın.Daha sonra süzgecin üzerinde kalan mayaları iyice suyla yıkayarak cam bir kapta içerisine bir miktar su koyarak ağzı kapalı bir şekilde buzdolabında muhafaza ediyoruz.Mayalar 2 hafta dahi beklese bir şey olmuyor.Kefirde aynı şekilde dolapta bekletirseniz çok uzun süre duruyor.Eğer kefiriniz biraz koyu kıvamlı olduysa içerisine biraz su dökerek sulandırabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

KREPLİ SEBZELİ BÖREK

MALZEMELER 1 su bardağı süt 1 yumurta 1 çay kaşığı ucu ile tuz un İç harcı için 1 adet orta boy patates Bezelye Havuç ...