Hamuru için;
1 su bardağı süt
1 adet yumurta
1 çay bardağı
1 çorba kaşığı sirke
Alabildiği kadar un
Bir fiske tuz
İçi için;
1,5 su bardağı ince dövülmüş ceviz
Üzeri için;
3 çorba kaşığı tereyağı (yaklaşık 150 gram)
Şerbeti için;
2,5 su bardağı toz şeker
2,5 su bardağı su
Yarım limonun suyu
YAPILIŞI
İlk olarak şerbeti hazırlayalım.2,5 su bardağı şeker ve 2,5 su bardağı suyu karıştırıp kaynatıyoruz, biraz kıvam aldıktan sonra yarım limon ilave edip, 5 - 10 dakika daha kaynatıp soğumaya bırakıyoruz.Şerbetimizin soğuk olması bu tatlıda çok önemli.
Şerbetten sonra hamuru için yumurta,süt,sıvı yağ,sirke ve tuzu karıştırdıktan sonra yavaş yavaş unu ekliyoruz.Hamuru iyice yoğurduktan sonra üzerini kapatıp 20 dakika kadar bekletelim. Dinlendikten sonra 4 eşit parçaya bölüyoruz.Bu sırada ayrı bir kapta nişasta ve biraz unu karıştırın.(Hamuru açmak için kullanacağız.)Biraz dinlendirdikten sonra(kolay açılması için) hamurlarımızı açıyoruz.Yapabildiğimiz kadar büyük ve ince bir yufka açıyoruz.İnce açtığımız yufkayı sigara böreği kesermiş gibi 8 eşit parçaya kesiyoruz.Üzerine dövülmüş ceviz serpiyoruz.Yufkanın ince kısmından başlayarak yufkamızı oklavaya sarıyoruz.Sardıktan sonra çok sıkı olmayacak şekilde sarıyoruz ve iki tarafından ortaya doğru büzdürüyoruz.Bu şekilde büzdürdüğümüz hamurlarımızı yağladığımız tepsiye diziyoruz.Tereyağımızı yakmadan eritiyoruz ve hamurlarımızın üzerine gezdiriyoruz.Önceden ısıttığımız 190 derece fırında altın renginde olacak şekilde pişiriyoruz.Pişen tatlıları fırında çıkarıp 1-2 dakika bekleyip soğumuş şerbeti üzerine döküyoruz.Yaklaşık 2 saat bekletirseniz şerbetini daha iyi çeker.(Bu ölçüler dikdörtgen bir borcama yetecek kadardır.)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder